Campanii noi de reduceri propuse de magazine renumite:

Profita de reducerile de Crazy Seazon doar la eMAG!

Centrala termica este una dintre solutiile adoptate de utilizatori pentru faptul ca este economica, sustenabila si fiabila. Foarte multi dintre acestia au prezentat un interes deosebit pentru modelele de centrale pe peleti, ulterior achizitionand una. Nu este usor sa iei o astfel de decizie, de aceea, pentru a alege cea mai buna centrala pe peleti, ar trebui sa ca mai intai de toate, sa va informati foarte bine. In urmatorul material pe care l-am pregatit vom discuta pe larg despre tot ce presupun acestea.

Cele mai bune centrale pe peleti

#1 Centrala pe peleti Fornello Royal B 25 KW

Fornello Royal B 25 KWEste un model relizat din otel si este prevazut cu tiraj fortat. Totodata, prezinta o putere nominala de 25 kW si este echipata cu senzor de temperatura. Poate fata fata unei suprafete de maxim 160 mp. Include buncar de peleti, pompa de circulatie si vas de expansiune integrat. Mai mult decat atat, este dotata cu senzor pentru gazele de ardere de pana la 500 de grade Celsius, senzor pentru temperatura camerei, dar si senzor pentru centrala.

Vezi detalii si pret

#2 Centrala peleti Fornello Pellet King 30 kW

Fornello Pellet King 30 kWEste o varianta fabricata din metal si dispune de tiraj fortat. Este prevazuta cu o putere de 30 kW, temperatura maxima de lucru fiind de 180 de grade Celsius. Este foarte usor de instalat si de utilizat, timp in care dispune de dimensiuni compacte. Prezinta camera de ardere protejata de o camasa de apa de suprafata mare ceea ce imbunateste randamentul. Procesul de ardere este unul ecologic si eficient, iar centrala include controler inteligent de la distanta.

Vezi detalii si pret

#3 Centrala pe peleti Fornello Royal 30 kw

Fornello Royal 30 kwEste o varianta din gama ecologica prevazuta cu tiraj fortat. Include telecomanda si supapa de siguranta. Dispune de o putere nominala de 30 kW, putand face fata unei suprafete de pana la 200 mp. Totodata, datorita functiilor din dotare poate fi programata sau setata pe mod manual sau vacanta.

Vezi detalii si pret

Ghid de alegere – cea mai buna centrala pe peleti

Pentru a face cea mai buna alegere este important sa stiti o serie de aspecte importante, pe care aceste centrale le presupun. Este esential sa optati pentru un model potrivit nevoilor noastre, asa ca ar trebui analizate urmatoarele aspecte:

Sistem conventional sau Sistem in condensare

In primul rand, luati in calcul randamentul centralei termic. Daca aveti nevoie de unr adnament mai mare, o eficienta energetica ridicata, este necesar sa alegeti cea mai avantajoasa varianta. Cele doua sisteme de functionare sunt: conventional si in condensare.

Centrala termica pe peleti conventionala ofera un randament de 93-94%. Presupune ca nu toate neergia termica produsa se va resimti, o parte din ea fiind pierduta. Acest tip este conceput pentru tiraj natural, adica noxele si fumul sunt eliminate prin cos. Randamentul initial scade considerabil din cauza uzurii.

Centrala termica pe peleti in condensare ofera un randament de 100%. Este mai eficienta, iar in timpul arderii se produc vapori de aburi care, in general, sunt eliminati odata cu funul. Dar, in cazul acestui model, vaporii sunt transformati din nou in lichid. Caldura care se produce in timpul procesului de condensare este directionata catre circuitul termic contribuind astfel la eficienta calorica. Lichidul este eliminat printr-o conducta speciala. Acest tip de centrale este mai costisitor, insa merita, fara indoiala, pentru ca in timp se amortizeaza. Totodata, confortul obtinut gratie randamentului ridicat ajunga la obtinerea economiilor de combustibil.

Putere

Puterea centralei este cea care va garanteaza ca aceasta va face fata nivelului de incalzire necesar al locuintei. In acest context, trebuie sa cunoasteti cateva detalii cum ar fi dimensiunea spatiului de incalzit, gradul de izolare, tipul de sistem de incalzire (calorifere, incalzire in pardoseala, tub radiant etc) si particularitatile zonei geografice.

In functie de nivelul de izolatie, puteti estima puterea necesara a centralei. Aveti in vedere, insa, ca doar un inginer va poate determina cu exactitate cat de bine este izolata casa si unde aveti cele mai mari pierderi de caldura.

Daca discutam despre o casa foarte bine izolata, o centrala termica cu  putere de 30 W/mc poate fi potrivita. Locuintele care prezinta un nivel mediu de izolare au  nevoie de o putere de 50 W/mc, in timp ce locuintele slab izolate necesita o putere de 70 W/mc. Cu cat izolatia este mai slaba, cu atat este necesara o putere mai mare, crescand desigur si consumul.

Pentru determinarea valorii necesare, inmultiti suprafata de incalzit cu inaltimea locuintei si valoarea necesara in raport cu gradul de izolatie – 30, 50 sau 70.

Incaperea tehnica

Pentru ca este un sistem complex de incalzire, aveti nevoie si de camera tehnica. Cel mai indicat loc ar putea fi o anexa a locuintei, un garaj, pivnita ori magazie. Daca totusi nu aveti o astfel de incapere, o puteti amplasa si intr-un hol.

Mai mult decat atat, puteti opta si pentru un model ce se va monta in exterior. Acesta este prevazut cu un rezervor pentru peleti generos ceea ce inseamna ca nu necesita alimentare frecventa.

Tiraj

Indiferent de ce sistem de incalzire discutam, acestea elibereaza noxe, iar in cazul de fata, putem alege intre tirajul natural si tirajul fortat. Insa, in orice caz, este foarte important sa aveti un cos de evacuare ori sa construiti o tubulatura de evacuare verticala.

Daca locuinta voastra are deja cos de evacuare, puteti alege orice tip de centrala pe peleti. Ambele variante vor functiona foarte bine. Centralele cu tiraj natural sunt potrivite in acest caz pentru ca ofera o fiabilitate mai mare si sunt foarte usor de instalat.

Insa, daca diverse motive nu puteti construi un tub de evacuare vertical, puteti opta pentru o centrala cu tiraj fortat. In acest caz, ar fi indicate centralele ce functioneaza cu presiune negativa, fiindca acestea prezinta sistem de ardere controlata. Astfel, veti avea parte de o autonomie mai mare, confort sporit si randament ridicat.

Se recomanda ca tubulatura sa fie verticala indiferent de ceea ce ar sustine producatorii. Arderea nu va fi coreta daca gura de evacuare este orizontala, ba chiar in anumite cazuri poate fi si periculoasa.

In comparatie cu tirajul natural, tirajul fortat nu necesita directionare strict verticala si nici inaltimea tubului nu trebuie sa fie mare.

Sistemul de curatare

In prezent, putem gasi pe piata centrale termice pe peleti cu auto-curatare. Aceste sunt mai costisitoare, dar ofera mai mult c onfort si asigura o combustie corecta.

Curatarea arzatorului este necesara, mai ales, cand peletii nu sunt unii foarte calitative. Peletii de calitate slaba vor lasa in urma mai multa cenusa, existand riscul de a infunda gaurile pe unde circula oxigenul necesar aprindere si mentinerii flacarii.

Centralele dotate cu auto-curatare permite eliminarea cenusii foarte bine, reziduul rezultat fiind adunat, in general, intr-un cenusar ce va trebui golit la un anumit interval de timp. Optati pentru un sistem de auto-curatare mecanic, nu prin suflare de aer, fiindca acestea sunt mai putin eficiente.

Daca centrala nu beneficiaza de sistem de eliminare a cenusii, va intra acest lucru in responsabilitatea voastra. Acest lucru va trebui facut la doua zile sau chiar zilnic.

Centralele termice pe peleti includ arzator detasabil pe care il veti alimenta de sus in jos. Acestea necesita curatare frecventa pentru au sensibilitate mare la calitatea peletilor. Modelele cu arzator tip vulcan care se alimenteaza invers nu sunt atat de sensibile si pot fi curatate la cateva zile sau o data pe saptamana.

Variantele moderne de calitate ridicata asigura curatarea arzatorului si a schimbatorului de caldura. Acest schimbator este incadrat in sistem pentru a produce apa calda. Trebuie curatat, de asemenea, regulat, pentru a nu se crea depuneri ce ar afecta randamentul in timp.

Atunci cand arzatorul si schimbatorul de caldura sunt curatate automat, ramane doar alimentarea centralei cu peleti si golirea recipientului de cenusa. In plus, vestea buna este ca si acestea se pot automatiza in cazul anumitor  modele.

Calitatea peletilor

Probabil stiati deja ca exista diverse variante de peleti, de calitati diferite. Peletii de calitate nu vor lasa foarte mult cenusa, nu ar repede si ofera un randament excelent cu un consum mic. Calitatea peletilor este mult mai importanta decat materialul din care acestea sunt realizati.

Veti vedea acest lucru, mai ales, daca nu optati pentru o centrala cu sistem de curatare automat. Sunt mai sensibile la peletii de calitate inferioare pentru ca dincolo de faptul ca lasa mai multa cenusa care infunda gaurile de aerisire, se formeaza si o zgura ce coaguleaza cenusa. Este rezultatul impuritatilor acumulate din rumegus ori din cauza nerespectarii conditiilor de manipulare sau depozitare.

In cazul in care alegeti o centrala fara curatare automata, fiti atenti la calitatea peletilor. Peletii inftin au un consum mai mare si produc mai multe cenusa.

Ar fi ideal sa achizitionati o centrala termica pe peleti cu sistem de auto-curatare a arzatorului ce nu va fi afectata de caltiatea peletilor cu care este alimentata.

Avantaje si Dezavantaje

Indiferent de tipul de centrala despre care discutam, exista avantaje si dezavantaje. Importanta acestora depinde in proportii diferite de la un cumparator la altul, de aceea, este important sa le puneti in balanta. Astfel, intr-o maniera obiectiva va vom prezenta atat avantajele, cat si dezavantajele centraleleor termice pe peleti.

Avantaje:

  • Este economica, datorita faptului ca peletii, care reprezinta formatiuni realizate din resturi de material lemnos, sunt foarte economici. Spre deosebire de alte tipuri de combustibilii, pretul peletilor este unul destul de stabil, nefiind influentat de factorii externi.
  • Prezinta dimensiuni mici. Peletii sunt bucati de lemn de dimensiuni mici, putand astfel producatorii sa dezvolte sistem de automatizare a alimentarii centralei cu peleti. Mai exact, o centrala automatizata aspira singura dintr-un rezervor cantitatea de peleti necesara pentru mentinerea focului. Mai mult decat atat, sunt usor de depozitat, iar cantitatea de cenusa rezultata va fi una redusa.
  • Sunt eficiente din punct de vedere energetic. Nu este necesar un efort prea mare pentru utilizarea si intretinerea centralei, cu atat mai mult daca aceasta include si sistem de auto-curatare.
  • Sunt sustenabile avand inv edere faptul ca peletii sunt prietenosi cu mediul inconjurator. Acestia sunt o sursa de combustibil sustentabila, in urma arderii, nu va genera dioxid de carbon in atmosfera.
  • Sunt alimentate cu combustibil regenerabil. Peletii sunt produsi din deseuri lemnoase si elemente rezultate in urma defrisarii ce nu pot fi folosite in industrie: crengi, scoarta de copac etc.
  • Sustin economica locala, caci majoritatea peletilor sunt produsi local, ceea ce inseamna automat mai multe locuri de munca pentru localnici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *