Ghid de cumparare - Recomandari 2021
Campanii noi de reduceri propuse de magazine renumite:
Profita de ofertele de Crazy Season – Back To School doar la eMAG!
Cat de util este un aspirator vertical?
Aspiratorul vertical poate fi o solutie potrivita pentru a intretine curatenia in locuinta. De cele mai multe ori, acesta poate fi mai usor de manevrat si mai practic decat aspiratoarele clasice, iar multi dintre cumparatori care nu au o locuinta foarte spatioasa, prefera aceasta alternativa. Piata nu duce lipsa de oferte cat timp exista cerere, de aceea, in acest moment gasim o multitudine de variante unele mai eficiente, altele mai putin, de aceea, este esential sa identificam produsele de calitate, care sa fie in perfecta concordanta cu nevoile si asteptarile noastre pentru rezultate pe masura. Va propunem sa urmariti in continuare acest ghid care va veni in ajutorul vostru si va va clarifica modul in care sa alegeti produsul potrivit, iar la final, va vom prezenta top 10 cele mai bune aspiratoare verticale votate in acest an!
Tipologie
In acest sens, distingem doua categorii importante: aspiratoarele verticale alimentate electric sau aspiratoarele verticale alimentate prin acumulator. Bineinteles, ca fiecare prezinta avantajele si dezavantajele sale. Astfel, aspiratoarele cu fir de alimentare prezinta avantajul ca nu se vor descarca in timpul functionarii, avand astfel o putere constanta. Insa, pe de alta parte, lungimea cablului variaza de la un model la altul si este posibil sa fie necesara schimbarea prizei de alimentare, mai ales daca locuiesti intr-o casa mai mare.
Modelele de aspiratoare fara fir ofera mai multa flexibilitate, nu te conditioneaza pentru a depinde de o sursa de alimentare, avand la baza acumulatori. Insa, durata de utilizare a aparatului este limitata, iar de regula, cele mai ieftine ofera o autonomie de 7-15 minute, in timp ce modelele mai scumpe prezinta o autonomie de peste 60-70 de minute. Timpul de incarcare a acumulatorului variaza si el, de la cateva ore pana la 24 de ore. Unele baterii se vor putea incarca prin introducerea unui incarcator in priza de perete, in timp ce unele modele au standuri speciale pentru incarcare. Pentru ca tipul bateriilor este foarte diferit de la un model la altul, este foarte important sa acordam o atentie deosebita performantelor bateriei.
Asadar, recomandarea noastra este daca locuiesti intr-o casa cu o suprafata medie si dioresti sa ai acces facil in toate zonele, ai nevoie de un aparat cu o mobilitate buna si ai putea alege un model fara fir. Daca, insa, suprafata este destul de mare, iar autonomia oferita de modelele fara fir nu este tocmai satisfacatoare, atunci poti opta pentru un model cu fir.
O alta clasificare a modelelor de aspiratoare verticale se refera la modul de aspirare. In acest context, exista trei tipuri de aspiratoare: modelele cu aspirare uscata, modelele cu spalare si modelele pe baza de aburi. Cele mai populare, dar si accesibile modele sunt cele cu aspirare uscata, in timp ce modelele cu spalare preiznta un mod de functionare similar cu al unui mop electric, fiind totusi si mai costisitoare. Ne vom opri in acest material la modelele cu aspirare uscata, pentru ca vom pregati un material separat in care vom discuta si analiza celelalte tipuri de aspiratoare.
Performante
Performantele obtinute de aspirator in functie de doi parametri importanti: puterea motorului si autonomia oferita in cazul modelelor fara fir. Daca doresti o aspirare cat mai rapida, pentru a scuti timp important, atunci fara doar si poate ar trebui sa te orientezi catre un model cu putere cat mai mare. In general, vei gasi mentionata puterea standardizata a motorului, fiind diferite de puterea reala de absorbtie, insa concluzionam urmatorul lucru: cu cat valoarea standard este mai mare, cu atat viteza de aspirare va fi si ea mai ridicata. Puterea este masurata in watti.
In cazul in care optezi pentru varianta fara fir, atunci va trebui sa te gandesti cat dureaza pentru a aspira intreaga locuinta. In general, un apartament de dimensiuni medii va avea nevoie de 30 de minute de aspirare pentru a acoperi intreaga suprafata. In cazul in care locuiesti la casa, atunci autonomia trebuie sa fie ceva mai mare.
Daca esti in situatia de a locui intr-o garsoniera sau un apartament mai mic, atunci poti opta pentru un model cu autonomie de 15-20 de minute.
Cert este ca, in general, aspiratoarele verticala nu ofera tocmai aceeasi putere de aspirare precum modelele clasice, insa putem gasi fara indoiala aspiratoare verticale cu putere foarte buna. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere si tipul suprafetelor pe care le aveti de aspirat, astfel ca mochetele si covoarele vor necesita o putere de aspirare mai mare, in timp ce pentru podelele dure precum gresia, parchetul si nu numai este suficienta chiar si o putere moderata.
Sistem de filtrare
Sistemul de filtrare joaca un rol foarte important chiar si in performantele aparatului fiindca acesta are capacitatea de a proteja motorul impotriva prafului si murdariei, dar influenteaza si calitatea aerului respirat. Aspiratorul poate avea la baza un filtru sau o tehnologie ciclonica, folosita mai ales in cazul aspiratoarelor fara sac. Regasim modele cu filtru clasic, insa exista si modele prevazute cu filtru HEPA (High-efficiency particulate arrestance)> Acesta are capacitatea de a retine intr-o proportie de 99.97% particulele din aer, eliberand astfel un aer mult mai curat. Este indicat sa tineti cont de aceest aspect, cu atat mai mult, daca in familie exista persoane predispuse la alergii.
In cazul tehnologiei ciclonice, va fi nevoie de un filtru inainte de evacuare si la motor, ce va separa impuritatile de aer intr-o cuva ciclonica prin centrifugare la viteze considerabile.
Usurinta in manevrare
Este important ca produsul pe care il alegi sa ofere confort in utilizare. In acest sens, trebuie sa ai in vedere dimensiunile si greutatea aspiratorului, iar in cazul celor cu fir, lungimea acestuia. In mod evident, cu cat aparatul este mai usor cu atat manevrarea este mai facila. Modelele noi dispune de functia de ajustare a inaltimii rolei sau periei de curatare, facilitand accesul in anumite zone. In plus, multe dintre ei se pot transforma in aspiratoare de mana fiind ideale pentru curatarea mobilierului, scarilor, tapiteriei masinii si asa mai departe. Insa, trebuie urmarit acest lucru pentru ca nu toate modele de aspiratoare verticale se pot transforma in aspiratoare de mana.
Garantie si Service
In general, atunci cand optezi pentru un aspirator vertical va trebui sa ai in vedere si perioada de garantie, iar recomandarea noastra este ca aceasta sa fie de cel putin 24 de luni. Mai mult decat atat, iti recomandam sa te orientezi catre un model de la brand cunoscut pentru a evita neplacerile in care aparatul nu functioneaza asa cum trebuie sau apar frecvent defectiuni. In plus, nu ar fi rau sa te interesezi nici de localtiile de service ale producatorilor pentru a vedea daca ai un acces facil la ele de la domiciliu.
Top 10 cele mai bune aspiratoare verticale
1. Aspirator de mana Dyson V10 Absolute
Putere: 525 W
Putere de aspirare: 150 W
Autonomie: 60 min
Capacitate de colectare: 0.76 litri
Filtru: HEPA
Greutate: 2.68 kg
2. Aspirator vertical Philips SpeedPro Aqua 3in1 FC6729/01
Autonomie: 50 de minute
Capacitate de colectare: 0.4 litri
Filtre: filtru spuma, filtru motor, tehnologie Power cyclone 7
Greutate: 2.73 litri
3. Aspirator vertical multifunctional Electrolux Seria 700 EP71B14WET
Autonomie: 50 de minute
Capacitate de colectare: 0.3 litri
Filtre: filtru lavabil, sistem de filtare ciclonic, sistem filtrare in 5 straturi
Greutate: 3.24 kg
4. Aspirator vertical cu acumulatori BOSCH BCH6L2561
Autonomie: 60 de minute
Capacitate de colectare: 0.9 litri
Accesorii: perie motorizata All Floor High Power, perie pentru curatarea tuturor tipurilor de pardoseli
Greutate: 3.49 kg.
5. Aspirator vertical fara fir Dyson V12 Detect Absolute 2023
Putere: 545 W
Putere de aspirare: 150 W
Autonomie: 60 de minute
Capacitate de colectare: 0.35 litri
Accesorii: capat de curatare Motorbar, accesoriu combi 2 in 1 Quick Release, perie pentru spatii inguste, accesoriu anti-incurcare
Greutate: 2.13 kg
6. Aspirator vertical Philips FC6725/01
Autonomie: 40 de minute
Capacitate de colectare: 0.4 litri
Accesorii: statie incarcare, accesoriu pentru spatii inguste
Filtre: filtru lavabil
Greutate: 2.48 kg
7.Aspirator vertical fara fir Rowenta XForce Flex 12.60 cu mop Aqua RH98C8WO
Putere de aspirare: 150 W
Autonomie: 45 de minute
Capacitate de colectare: 0.9 litri
Accesorii: curatare 2-in-1 cu cap de aspirare cu mop Aqua, perie tapiterie, duza spatii inguste
Greutate: 3 kg
8. Aspirator vertical fara sac Bosch Athlet BCH6ATH25
Autonomie: 60 de minute
Capacitate de colectare: 0.9 litri
Accesorii: perie All Floor High Power, baterie reincarcabila
Greutate: 3.6 kg
9. Aspirator vertical Rowenta Air Force 360 RH9051
Autonomie: 30 de minute
Capacitate de colectare: 0.65 litri
Accesorii: perie pentru tapiterie, accesoriu spatii inguste, suport pentru perete
Greutate: 1.9 kg
10. Aspirator vertical 2 in 1 Electrolux Seria 500 ES52CB18SH
Capacitate de colectare: 0.3 litri
Autonomie: 45 de minute
Accesorii: perie rotativa cu functie de curatarare
Greutate: 3.08 kg
Am BOSCH BCH6L2561 si sunt mega-multumita. Aspira bine, are autonomie mare exact ce am nevoie. Recomand!